Skip to content

نهضت دانش‌بنیانی در مدارس، از آغاز تا اجرا

طرح نهضت دانش‌بنیانی در مدارس به همت شرکت دانش‌بنیان صنایع پیشرفته رضوی و در راستای ارتقای سطح کیفی آموزش کشور و توسعه فرهنگ کارآفرینی و نخبه‌پروری و همچنین ایجاد بستر ارتباطی بین دانش‌آموزان و افراد موفق در کسب و کار، در آذر ماه سال ۱۴۰۱ شکل گرفت و با امضای تفاهم‌نامه‌ای مابین اداره کل آموزش و پرورش استان و شرکت صنایع پیشرفته رضوی رسمیت یافت.

مجتبی بهنام تقدّسی؛ مدیرعامل شرکت صنایع پیشرفته رضوی و متوّلی اصلی این نهضت، شکل‌گیری آن را حاصل یک دغدغه ذهنی می‌داند و می‌گوید: به عنوان کسی که بیش از ۲۰سال با فناوران و دانشجویان به عنوان خروجی دانشگاه‌ها و مدارس کار کردم، بارها با دانشجویان و فناورانی برخورد کردم که وقتی وارد بازار کار می‌شوند، ادبیات اصلی ورود به این حوزه را نمی‌دانند و بعضا با چالش‌هایی مواجه می‌شوند که آن‌ها را از ادامه فعالیت دلسرد می‌کند.

به عقیده وی، بهترین زمان برای آموزش مهارت‌های رفتاری، پیش از دانشگاه و در دوران دبیرستان است تا دانش‌آموزان در کنار فرآیند تحصیلی خود، آموزه‌های مهم و مورد نیاز در سال‌های آینده و شغلی خود را در همین دوران دریافت کنند. البته اولی‌ترین مرجع در دریافت این اطلاعات برای دانش‌آموزان، کارآفرینانی هستند که از این مسیر گذر کرده و اکنون به سرمنزل مقصود رسیده‌اند و می‌توانند آنان را نسبت به آنچه در پیمودن این مسیر مورد نیاز است، آگاه کنند. بر همین اساس، بعد از برگزاری جلسات متعدد هم‌اندیشی در مجموعه صنایع پیشرفته رضوی و اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی، تفاهم‌نامه‌ای فیمابین این دو مجموعه منعقد گردید که حاصل آن، طرح « نهضت دانش‌بنیانی در مدارس» شد و مقرر گردید این طرح به صورت پایلوت در استان خراسان رضوی به اجرا درآید.

اجرای گام به گام طرح نهضت دانش‌بنیانی در مدارس

با توجه به اینکه لازمه پیشروی و تببین یک موضوع در هر مجموعه‌ای، بینش و باورمثبت نفر اول مجموعه نسبت به آن موضوع است، گام اول طرح نهضت دانش‌بنیانی در مدارس با موضوعیت برگزاری جلسات مشترک با مدیران نواحی مختلف آموزش و پرورش در راستای بیان ضرورت و اجرای طرح مذکور و تبیین ویژگی‌های مورد نیاز جهت تربیت کارآفرینان موفق تعریف شد. در همین راستا جلسات متعددی با مدیران نواحی مدیران نواحی هفتگانه، تبادکان و رضوی، مدیران هنرستان‌های ناحیه ۳، مدیران هنرستان‌های ناحیه ۴، ریاست و مدیران هنرستان‌های ناحیه ۵، ریاست و مدیران مدارس ناحیه ۱ و مدیران سمپادهای مشهد به صورت حضوری و با مدیران هنرستان‌های کشور به صورت آنلاین برگزار گردید.

جلسه با مدیرانجلسه با مدیرانجلسه با مدیران

در مرحله بعد، در راستای ایجاد آمادگی در دانش‌آموزان برای ورود به اکوسیستم نوآوری و آشنایی ایشان با مهارت‌های مورد نیاز خود در آینده، زنگ فناوری در مدارس به صدا درآمد و کارآفرینان وصنعت‌گران حوزه‌های مختلف از مجموعه‌های صنعتی نامدار در شهر مشهد همچون مجموعه پارت لاستیک، تجهیزات ابزارآزمای خاورمیانه، نیان الکترونیک، گرین وب، ناوک و… در کنار شرکت صنایع پیشرفته رضوی قرار گرفته و با حضور در کلاس‌های درس و بیان تجربیات خود، با امیدآفرینی و ایجاد انگیزه، بیش از ۱۴۰۰ نفر از دانش‌آموزان را به سمت کارآفرینی هدایت کردند. در مواردی نیز بنا به درخواست مدیریت دبیرستان یا هنرستان، این جلسات در قالب کارگاه‌ آموزشی استمرار یافت.

 

بازدید دانش‌آموزان از مراکز صنعتی و نوآوری

 بازدیـد‌ها و گردش‌هـای علمی را می‌توان مرحله‌ای از مراحل تدریس یک موضوع درنظر گرفت که در جهت دست‌یابی دانش‌آموزان به یادگیری معنادار صورت می‌پذیرد و پویایی و نشاط در فرآیند آموزش، تعمیق در یادگیری و تقویت روحیه همکاری و مشارکت را برای آنها به دنبال می‌آورد. بر همین مبنا، ترتیبی جهت بازدید بیش از ۲۰۰ نفر از دانش‌آموزان نواحی مختلف آموزش و پرورش مشهد و شهرستان‌های استان و مشاوران تحصیلی مدارس از شرکت صنایع پیشرفته رضوی و سایر بخش‌های صنعتی اتخاذ شد. در این مرحله، دانش‌آموزان از نزدیک با واحدهای مختلف تولیدی و صنعتی آشنا شده و دستاوردهای علمی و پزوهشی انقلاب اسلامی را مشاهده می‌کنند.

یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در شکل‌گیری شاکله فکری دانش‌آموزان امروز و کارآفرینان فردا، بینش و رفتار والدین در برخورد با فرآیندهای تحصیلی آن‌هاست که متاسفانه تعداد کثیری از والدین بر نظام نادرست نمره‌مداری تاکید داشته و آن را به عنوان یک شاخصه اصلی در سنجش دانش‌آموز خود قرار می‌دهند. مبرهن است درس‌خواندن و کسب نمره بالا، مطلوب است اما قطعا مهم‌ترین ابزار رشد تحصیلی دانش‌آموزان نیست و هنگامی می‌تواند منتج به موفقیت گردد که با مواردی همچون اعتماد به نفس، توکل به خدا، پشتکار، همّت، سخت‌کوشی، تاب‌آوری، تعامل و مشورت با دیگران و… همراه شود فلذا در طرح نهضت دانش‌بنیانی در مدارس به تبیین این امر و آگاه‌سازی والدین نسبت به کسب مهارت‌های اجتماعی در کنار فرآیند تحصیلی فرزندانشان در جلساتی با حضور بیش از ۵۵۰ نفراز اولیا پرداخته شد. در پایان ابراز این مهم خالی از لطف نیست، آنچه ما را در اجرای این طرح مصرتر و ایمان‌مان را راسخ‌تر می‌کند، همراهی بدون قید و شرکت کارآفرینان و اهالی صنعت است که علی‌رغم مشغله‌های کاری بسیار، خود را مسئول دانسته و صمیمانه دست ما را که به جهت یاری به سویشان دراز شد، فشردند. تلاش آنان در ایجاد امید و انگیزه در آینده‌سازان کشورمان، بر وجود روزنه‌های امید برای توسعه و رشد کارآفرینی در کشور صحه می‌گذارد و ما امیدواریم اجرای این طرح به ما و استان خراسان رضوی محدود نشود و در سایر استان‌ها نیز شاهد رویش و رشد آن باشیم.

 

بازدید از مراکز صنعتی

اشتراک گذاری: